
DSG Policy Memorandum 
Administrative Interpretation 

#07-01 

 

 
DEVELOPMENT SERVICES GROUP 
9611 SE 36TH St., Mercer Island, WA  98040 
(206) 236-5300 

 
TO:                 DSG Staff 
 
FROM:           Jeff Thomas, Interim Development Services Director 
 
DATE:            February 1, 2007 
 
RE:   Including attached garages in Basement Area Exclusion 
 
 
 
 
The Code Official, pursuant to Section 19.15.010(C)(5)(a) of the Mercer Island City 
Code (MICC), is authorized to make this administrative interpretation.  A final 
determination is needed of whether or not garages qualify as part of basements, and 
therefore, included in the Basement Floor Area Calculation of Appendix B of Chapter 
19.11.  The DSG Director is the code official for purposes of interpreting the MICC. 

MICC 19.02.010.E(1) requires single family residences not exceed a “gross floor area” 
of 45% of the lot area.  MICC 19.16.010, page 19-157, defines “gross floor area” to be: 

 
The total square footage of the floor area bounded by the exterior faces of 
the building.  
1. The gross floor area of a single-family dwelling shall include: 

a. The main building, including but not limited to attached 
accessory buildings. 

b. All garages and covered parking areas, and detached 
accessory buildings with a gross floor area over 120 square 
feet. 

c. That portion of a basement which projects above existing 
grade as defined and calculated in Appendix B of this 
development code. 
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III. CONCLUSIONS  
 
1. MICC 19.02.010.E.1 includes no exceptions from the maximum allowed gross 

floor area of 45% of the lot area.  However, one exception is provided in the 
definition of “gross floor area” in MICC 19.16 for portions of basements below 
existing grade.   

 
Basements have been considered separate and distinct from all garages without 
distinction of at what ground level they are constructed.  All garages (at 
basement level) in basement floor area were not eligible for the Basement Floor 
Area Calculation.   

 
2. The intent of the Planning Commission and City Council was to make garages 

attached to and part of basements eligible for the basement area exclusion of 
Appendix B.  It was not the intent of the adopters for garages detached from 
basements to be considered part of basements and eligible for the exclusion of 
Appendix B.   

 
3. This interpretation is to be included in the 2007 amendments to MICC Title 19. 

 
IV. INTERPRETATION 
 
Based upon the above facts and conclusions the following interpretation is made: 
 
Basement areas, including attached garages, lying below existing grade are part of the 
“Basement Floor Area Calculation” of Appendix B, MICC 19.11.  Detached garages are 
not part of the calculation. 
 
This interpretation supersedes Administrative Interpretation 06-06. 
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